Szélsőségek és szélsőségesek

Az OTKA kutatócsoport kutatói, Nagyné Dr. Rózsa Erzsébet,  Dr. Zachar Péter Krisztián a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Moravcsik Gyula Intézet együttműködésében megvalósuló A vallás szerepe a politika alakításában konferenciasorozat szélsőségekről és szélsőségesekről szóló részén vett részt.

Zachar Péter Krisztián, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar nemzetközi dékánhelyettese az eseményt megnyitó felvezetésében kiemelte, hogy a témakör nemcsak a kutatók, de a hallgatók számára is izgalmas, ráadásul a kar nemzetközi képzéseiben is fontos témákat jelent. Nagyné Dr. Rózsa Erzsébet, a Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszék professzora az Iszlám Állam (ISIS) sajátosságairól beszélt. Az Iszlám Állam politikai tere két területi állam, Irak és Szíria, ám az államhatárokkal mégsem foglalkozik, saját területeket szerzett, megkérdőjelezte a fennálló területalapú államrendet, ami új jelenség. Az ISIS a próféta eredeti közösségéhez való visszatérést hirdette meg a változás ideológiájaként, egy olyan sikeressé vált magszervezet, amely hálózatépítésbe tudott kezdeni, egyfajta brand lett belőle, hűségesküt követelt, mégsem tudott sikeres lenni – mutatott rá N. Rózsa Erzsébet, aki szerint a társadalmi problémák nem tűntek el, a politikai tér is megmaradt, ami magában hordozza a kiszámíthatatlanságot és újabb, az ISIS-hez hasonló jelenségek felbukkanását.

Marsai Viktor, a Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszék docense a szomáliai modernkori történelem eseményein keresztül szemléltette, hogy miként válhatott Afrika Szarva a fundamentalista vagy kifejezetten erőszakos irányzatok melegágyává. Bemutatta, milyen meghatározó szerepet játszik az as-Sabáb vagy a szomáliai Iszlám Állam a térségben és miként válik a közigazgatás megtestesítőjévé ott, ahol az állam működésképtelennek bizonyul.

Novák-Varró Virág, a Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék tanársegédje az afganisztáni Tálib mozgalom egyes korszakait és arculatváltásait szemléltette, bemutatva „az iszlám alapján álló állam” létrehozásának kísérleteit és a tálib teokrácia napjainkban fennálló ellentmondásait is.

Fotó: Szilágyi Dénes

Szöveg: Speck Gyula


Címkék: Hírek